A szerverhoszting és a környezetvédelem III. - Fenntartható UPS

Mitől lesz környezetbarát egy szerverterem? Mit tehet egy hoszting cég annak érdekében, hogy fenntartható legyen a digitális világ? Cikksorozatunkban utánajárunk azoknak a szempontoknak, amik kisebbé tehetik egy megabájtnyi adat „lábnyomát”. Ezúttal az UPS témakört járjuk körül.

Annak érdekében, hogy a szervertermek soha ne maradjanak áram nélkül, a redundáns, több helyről érkező árambetáplálás mellé egy dízelaggregátort is telepítenek. Ez a berendezés üzemanyag felhasználásával képes elektromos áramot előállítani, és folyton tele tartállyal várja, hogy bekapcsolják.

Csakhogy időbe telik, amíg egy ilyen agregátor beindul, és képes előállítani a szükséges mennyiségű áramot. Ezt az időt szünetmentes tápegységekkel lehet áthidalni, vagyis olyan akkumulátor-rendszerrel, amik a rövid áramkimaradásokat vagy ingadozásokat is képes ellensúlyozni.

Ebből következik, hogy definíció szerint egy UPS rendszernek csak akkor van „hasznos” áramfogyasztása, amikor leadja az általa tárolt energiát, és tölteni kell. Amikor aktiválják - vagyis áramszünet esetén. Azonban áramveszteség adódik már abból, hogy egyáltalán működik UPS a hálózatra kapcsolva (nem beszélve arról, hogy az UPS-eket is szokás hűteni is).

Ezt határozza meg az UPS működési hatékonysága, ami 94-97% között is mozoghat (régi transzformátoros UPS-eknél 80-85%).

Vagyis a rajta áthaladó energia 3-6%-a a legjobb esetben is veszteség lesz, ami egy szerverpark esetén nagy költséget jelenthet. Ezért érdemes megújítani a rendszerünket: egyrészt az elmúlt években nőtt a modern UPS-ek működési hatékonysága, másrészt a koros rendszerek egyre rosszabbul teljesítenek, így minél újabb az UPS, és minél magasabb minőségű, annál kevesebb energia vész el a működtetése közben.

Létezik egy ún. eco-mode is, amikor a betáplált energia nem direktben halad át az UPS-en, hanem egy bypass útvonalon keresztül direktben táplálja meg a fogyasztókat.

Az inverter ilyenkor standby módban marad, a rendszer azonban folyamatosan figyeli a betápot. Ebben az üzemben 98-99%-os az üzemi hatékonyság. Amikor áramkimaradás adódik, egy kapcsoló néhány milliszekundom alatt aktiválja az UPS inverterét, így az képes ellátni a hálózatot a szükséges energiával.

Azonban annak ellenére, hogy az eco-mode csábító a fenntartható működés és a környezetvédelem szempontjából, vannak veszélyei. Az az 1-16 milliszekundum ugyanis, amíg a problémát észleli a rendszer, dönt a válaszról, energiával látja ez az invertert és átkapcsol, még ha egy tipikus 2U szervernél nem is okoz problémát, a rendszert nem mindig hagyja negatív hatás nélkül. Az átkapcsolási idő zavart okoz az áram hullámgörbéjében, emiatt sokan tartanak is ettől a megodlástól. Az APC elsőként 1990-ben ajánlotta ezt a megoldást, mégsem terjedt el igazán a használata. 

Amit tehetünk, az a következő:

– jól méretezzük az UPS-t, és feleslegesen nem tartunk fenn egy akkora rendszert, amit sosem használunk ki

– az optimális működés érdekében hatékony technológiát használunk

– rendszeresen karbantartjuk a rendszert, és cseréljük azokat az alkatrészeket, amik megújításával a hatékony működési időtartam évekkel kitolható

– Monitoring rendszert használunk, hogy az overload, bypass és túlmelegedési figyelmeztetéseket kezeljük

Valamint érdemes mindezt átlátható módon megvalósítani. Például ha valaki úgy dönt, eco-mode-ban üzemelteti az UPS-t, ennek előnyeit és hátrányait is érdemes kommunikálnia az ügyfelek felé. Teljesen érthető álláspont, ha a környezet védelme érdekében így dönt egy cég, azonban azt is érdemes látni, hogy ennél van jobb megoldás is.

Hiszen lehetséges olyan rendszert üzemeltetni, ahol az online mód 97%-os, így a környezetvédelem miatti eco-mode inkább a régebbi rendszereket üzemeltető, tehát a fejlesztéseket elhanyagoló vállalatok mentsvára lehet.

2023.12.25.

Kérdése van? Hivjon minket bizalommal!

A nap 24 órájában elérhetőek vagyunk, hogy válaszoljunk kérdéseire és tanácsot adjunk szolgáltatásainkhoz.

+36 20 340 3333

Elérhetőségeink

ZeroTime Services
2013 Pomáz, Mikszáth Kálmán utca 36/4
[email protected]
Adószám: 23386031-2-13
B.sz.: 11600006-00000000-48694782
EU Adószám: HU23386031
Cégjegyzék szám: 13-09-147733

Hibabejelentés

E-mail: [email protected]
Web: Hibajegy nyitása
Telefon: +36 20 340 3333

Adatközpont

Szervereink a Drávanet adatközpontjaiban kerültek elhelyezésre.
Adatkezelés adatvédelmi nyilvántartásba vételhez használható címek:
Budapest 1132, Victor Hugo utca 18-22.
Budapest 1138, Váci út 188.