A szerverhoszting és a környezetvédelem V.: Fenntartható szerver menedzsment

Mitől lesz környezetbarát egy szerverterem? Mit tehet egy hoszting cég annak érdekében, hogy fenntartható legyen a digitális világ? Cikksorozatunkban utánajárunk azoknak a szempontoknak, amik kisebbé tehetik egy megabájtnyi adat „lábnyomát”. Ezúttal a szerver menedzsment témakört körül.

Amikor valaki szervert vagy szervereket üzemeltet otthon, nehezen tudja elképzelni, hogy elfelejtkezzen valamelyik gépről. Fejben tartja, melyik milyen célt szolgál, és pontosan tudja, hogy ha bármelyiket kikapcsolja, mi történik, és milyen szolgáltatás áll meg abban a pillanatban.

Amikor egy cég több ezer vagy tízezer szervert üzemeltet, nem mindig ez a helyzet.

Egy ComputerWorld cikk szerint az adatközpontok fizikai szervereinek 25, a virtuális szervereinek 30%-a zombi vagy kómában lévő szerver, vagyis olyan számítógép, ami annak ellenére üzemel folyamatosan, hogy bármilyen azonosított célja lenne, vagy bárki tudná, milyen célt szolgál. Ezek a szerverek azért üzemelnek, mert nincs megfelelően dokumentálva, milyen célt szolgálnak, így az adatközpontok vezetői bizonytalanok benne, kikapcsolhatják-e őket.

Könnyen belátható, mennyivel fenntarthatóbb lenne egy adatközpont jól dokumentált szerverekkel, ahol csak azok a gépek üzemelnek, amik szükségesek.

Vannak olyan szerverek is, amiket kevéssé használnak ki. Egy felmérés szerint egy szerver átlagos kihasználtsága 5 és 15% között alakul, miközben az üzemeléséhez szükséges teljes energiamennyiséget elfogyasztja. Ezen szerverek feladatait érdemes átgondolni vagy virtualizálni.

A szerverek virtualizálása egyébként is csökkenti az energiafogyasztást, nagyjából 10 és 40% között. Természetesen egy hoszting cég esetében más megfontolások is vannak: bizonyos esetben az ügyfélnek dedikált szerverre van szüksége, és annak ellenére használnak saját vasat, hogy annak kihasználtsága csak néhány százalék. Mi azonban a legtöbb esetben a VPS megoldást javasoljuk, amikor a saját szerverek funkcionalitását és védelmét kapjuk, miközben könnyedén, szoftveresen tudunk plusz erőforrásokat rendelni a virtuális szerverhez.

Ez sok hoszting cégnél úgy működik, hogy kijelölik, mely fizikai szerverek szolgálnak majd virtuális szerverként, és ezekre pakolják az ügyfeleket. A Zero Time-nál ennél szofisztikáltabb megoldást üzemeltetünk: itt enterprise szintű rendszer kapcsolja össze a szervereket, egyetlen hatalmas erőforrásként kínálva a teljes számítási és egyéb kapacitást, és ezt virtualizáljuk az ügyfelek részére. Valójában ez a legfenntarthatóbb üzemelési mód: nincs szükség arra, hogy kihasználtságot egyesével mérjünk, és hogy az ügyfelek erőforrás-kihasználtsága alapján sakkozzunk, ki melyik fizikai szerveren legyen, minden automatikusan, optimálisa elosztva működik.

2023.12.26.

Kérdése van? Hivjon minket bizalommal!

A nap 24 órájában elérhetőek vagyunk, hogy válaszoljunk kérdéseire és tanácsot adjunk szolgáltatásainkhoz.

+36 20 340 3333

Elérhetőségeink

ZeroTime Services
2013 Pomáz, Mikszáth Kálmán utca 36/4
[email protected]
Adószám: 23386031-2-13
B.sz.: 11600006-00000000-48694782
EU Adószám: HU23386031
Cégjegyzék szám: 13-09-147733

Hibabejelentés

E-mail: [email protected]
Web: Hibajegy nyitása
Telefon: +36 20 340 3333

Adatközpont

Szervereink a Drávanet adatközpontjaiban kerültek elhelyezésre.
Adatkezelés adatvédelmi nyilvántartásba vételhez használható címek:
Budapest 1132, Victor Hugo utca 18-22.
Budapest 1138, Váci út 188.