Hogyan válassz ingyenes VPS szolgáltatót?

A VPS (virtuális magánszerver) egy köztes megoldás a kötött, de kevés odafigyelést igénylő tárhelyszolgáltatás és a drága, de szabadon konfigurálható dedikált szerverek között. Vannak dedikált komponensei, amiket csak mi használunk, vannak olyanok, amiken osztozunk. Úgy konfigurálható, mint egy saját szerver, mégis akár egy kattintással adható hozzá erőforrás, és nem kell emiatt fizikailag cserélni benne alkatrészeket. 

Nem csoda, hogy olyan sokan szeretik.

Annak ellenére, hogy szolgáltatói oldalról nagyobb odafigyelést igényel, mégis szokás beszélni „ingyenes VPS” lehetőségekről, vagyis arról, hogy bizonyos helyeken fizetés nélkül is igénybe lehet venni ilyen szolgáltatást. Ez részben igaz, és részben ránk is igaz - de lássuk, mi van az állítás mögött.

Az ingyenes VPS szolgáltatások valóban ingyenesek?

Azt már mindenki megtanulta, hogy ingyen semmit sem adnak. Aki ingyenesen ad valamit, azt szeretné, hogy ügyféllé válj, „házon belül” legyél, ahol már direktben kommunikálhat veled, felajánlhat szolgáltatásokat. Nemsokára azt veszed észre, hogy a koncepcióid megváltoztak: a többletinformációk hatására olyan döntéseket hozol, amit korábban nem tettél volna, így lassan fizető ügyféllé válsz.

Ez nem rossz dolog, sőt. De még jobb az, amikor a megrendelés gomb megnyomása előtt tájékozódunk. 

Valójában a jobb külföldi VPS szolgáltatók legfeljebb 30 napig adják ingyen a szolgáltatást, ezt követően havidíjat számolnak fel. A havidíjak jellemzően 5 dollárról indulnak - miközben a ZTS-nél a poszt írásának pillanatában 1290 forintról. 

És igen, a ZTS-nél is kipróbálható ingyenesen a VPS. Csak mi úgy gondoljuk, ezt nem külön termékként tüntetjük fel, inkább egy olyan szolgáltatásként, ami minden érdeklődőnek jár. 

VPS és VPS között is van különbség

Nyilván egy VPS esetében ugyanúgy fennállnak a szokásos kérdések: mennyire redundáns a szerverterem internetkapcsolata, elektromos betáplálása, hűtése? Mennyire tartják karban a rendszert, mennyire minőségi alkatrészek dolgoznak a szerverekben? De alapvetőbb kérdések is megfordul ilyenkor az ember fejében: mennyire túlterhelt egy-egy VPS szerver?

Aki tárhely- vagy VPS szolgáltató akar lenni, bemehet egy áruházba, kijöhet a legolcsóbb PC-vel, és máris szolgáltatóvá válhat - alkalmazások és hálózati megoldások kérdése. Kérdés, hogy az ügyfelek tudják-e, hogy nem egy profi, magas rendelkezésre állással operáló céghez került, hanem egy nagyokat álmodni szerető személy budget gépére vándorolt harmincadik ügyfélként? A példa talán túlzónak tűnik, de nem légből kapott: léteznek ilyen különbségek ezen a piacon.

A ZTS-nél az a jó, hogy nem egyes gépek szolgálnak VPS szerverként, hanem egy virtuális clustert állítottunk be, így nem fordulhat elő olyan, hogy egy adott gépet túlterhel valamelyik előfizető. Mindent azonnal és könnyen tudunk menedzselni, az erőforráselosztás automatikusan megtörténik, miközben az ügyfelek adatai a processzormagtól és memóriától kezdve a háttértárig jól elkülönülve áll a többiektől. 

Kanyarodjunk vissza a poszt címében olvasható kérdésre: hogyan válassz ingyenes VPS szolgáltatót? Úgy, hogy választasz egy jó VPS szolgáltatót, és megkéred, hogy hadd próbáld ki ingyen a rendszert, mielőtt előfizetsz rá.

Ha a szolgáltató olyan, akivel szeretnél együtt dolgozni, már adja is a hozzáférést.

2024.02.08.

Kérdése van? Hivjon minket bizalommal!

A nap 24 órájában elérhetőek vagyunk, hogy válaszoljunk kérdéseire és tanácsot adjunk szolgáltatásainkhoz.

+36 20 340 3333

Elérhetőségeink

ZeroTime Services
2013 Pomáz, Mikszáth Kálmán utca 36/4
[email protected]
Adószám: 23386031-2-13
B.sz.: 11600006-00000000-48694782
EU Adószám: HU23386031
Cégjegyzék szám: 13-09-147733

Hibabejelentés

E-mail: [email protected]
Web: Hibajegy nyitása
Telefon: +36 20 340 3333

Adatközpont

Szervereink a Drávanet adatközpontjaiban kerültek elhelyezésre.
Adatkezelés adatvédelmi nyilvántartásba vételhez használható címek:
Budapest 1132, Victor Hugo utca 18-22.
Budapest 1138, Váci út 188.