Hol van egy rendszermérnök helye egy feltörekvő vállalkozás életében?

A vállalkozások sikerének kulcsa gyakran az innovációban és a jól működő alkalmazások és megoldások fejlesztésében rejlik. Azonban egy másik, néha háttérbe szoruló, de nem kevésbé fontos elem az infrastruktúra és a rendszermérnökök szerepe. A cégvezetők és fejlesztők általában előtérbe helyezik a látványos eredményeket, mint például egy új alkalmazás piacra dobása, miközben a rendszermérnökök azon dolgoznak, hogy a háttérben minden zökkenőmentesen működjön.

„A víz ingyen van… Csak megnyitod a csapot és ihatsz belőle” – szól Jay Z elhíresült nyilatkozata, amin sokan meghökkentek annak idején. Tették ezt azért, mert a víz ugye nincs ingyen, és egyáltalán nem magától értetődő, hogy a csapot megnyitva ott terem a lakásunkban. Sok munka és sok pénz, amíg ezt megvalósítják, noha a legtöbben természetesnek és magától értetődőnek veszik is.

Valahogy így vagyunk a rendszergazdákkal is. Miután beruháztunk a hardverekre, és kifizettük a pénzt a fejlesztésre, a világ legtermészetesebb dolga, hogy a rendszer zavartalanul fut a végtelenségig... Pedig sajnos ez nem így van. Akik ezt a rendszert fenntartják, ráadásul zavartalanul, a rendszergazdák.

Míg a fejlesztők kreativitása és munkája gyakran látványosabb és észrevehetőbb, a rendszermérnökök munkájának hiánya azonnal érezhető a vállalkozás teljesítményében.

Pedig a bevétel közvetlenül függ az infrastruktúra működésétől; ha az rendben van, a bevétel zavartalanul áramlik, de ha valami nem stimmel, az akár az egész tevékenységet is veszélyeztetheti.

Egy jó rendszermérnök észrevétlenül gondoskodik arról, hogy a rendszer zavartalanul működjön. Így például:

  • tudja, hol kevés a rendelkezésre álló erőforrás (nem csak azt tudja, hogy „kevés”)
  • tudja, hol sok a rendelkezésre álló erőforrás (feleslegesen nem tart fenn költségzabáló erőforrásokat)
  • megvédi a céges infrastruktúrát, és a mostanában egyre gyakoribb hacker behatolásokat megelőzi (nem csak tényként közli az adatlopást)
  • felkészíti a munkatársakat a biztonsági adatok helyes védelmére (nem csak a fejét fogja, hogy „hogyan tehettél ilyet…?”)
  • folyamatosan együtt mozog a fejlesztőkkel, hogy az ottani elképzeléseknek mozgást adó hardvereket rendelkezésre bocsássa (nem csak szidja a fejlesztőket, hogy lehetetlen kódokat adnak)

Sőt, a rendszermérnök feladata nemcsak a jelenlegi igények kiszolgálása, hanem a jövőbeli kihívásokra való felkészülés is. A rossz rendszermérnök pedig nemcsak pénzveszteséget okozhat a felesleges költségeivel, hanem biztonsági kockázatokat is okozhatnak.

A rendszermérnökök tehát hasonlítanak a varázslókra, akik megmentik az embereket attól, hogy elpusztítsák a Földet a sárkányok.

„Milyen sárkányok?” – kérdezzük jogosan.
„Na ugye” – érkezik a válasz.

Persze a viccbeli sárkányok naponta ezer és ezer cég létét nehezítik meg vagy teszik lehetetlenné.

2024.02.07.

Kérdése van? Hivjon minket bizalommal!

A nap 24 órájában elérhetőek vagyunk, hogy válaszoljunk kérdéseire és tanácsot adjunk szolgáltatásainkhoz.

+36 20 340 3333

Elérhetőségeink

ZeroTime Services
2013 Pomáz, Mikszáth Kálmán utca 36/4
[email protected]
Adószám: 23386031-2-13
B.sz.: 11600006-00000000-48694782
EU Adószám: HU23386031
Cégjegyzék szám: 13-09-147733

Hibabejelentés

E-mail: [email protected]
Web: Hibajegy nyitása
Telefon: +36 20 340 3333

Adatközpont

Szervereink a Drávanet adatközpontjaiban kerültek elhelyezésre.
Adatkezelés adatvédelmi nyilvántartásba vételhez használható címek:
Budapest 1132, Victor Hugo utca 18-22.
Budapest 1138, Váci út 188.