Mi a peer to peer hálózat, és miért fontos, hogy fennmaradjon?

A számítógépes hálózatokat felépítés szerint kliens-szerver architektúrára vagy peer to peer hálózatokra oszthatjuk. A szerverekről már mindneki hallott - a definíciójukról egyébként nemrég nálunk is megjelent egy poszt. A peer to peer hálózatokról azonban kevesebb szó esik, pedig fontosak. De vajon mire jók ezek, és mi a jelentőségük?

A P2P (peer-to-peer) architektúra olyan hálózati modellt jelent, ahol az eszközök vagy számítógépek közvetlenül egymással kommunikálnak és megosztják erőforrásaikat, anélkül, hogy központi szerverre lenne szükségük, ami megvalósítja a közöttük lévő kommunikációt.

Ez a modell lehetővé teszi, hogy minden eszköz egyenrangú legyen a hálózaton, mivel mindegyik képes adatokat megosztani és letölteni más eszközöktől. Amikor üzenetet küldünk egy ismerősünknek, sokszor gondoljuk, hogy ilyenkor egy P2P kommunikációt valósítunk meg, holott az üzenetküldő alkalmazások legtöbbször szerverekkel vannak kapcsolatban, és a szerverek el is tárolják - jó esetben titkosítva -, ezeket az üzeneteket (a Skype például kivétel, P2P alapon működik). Az SMS sem hagyományos peer to peer kommunikáció, az üzenetek általában nem közvetlenül jutnak el az egyik telefonról a másikra, hanem a központi szolgáltató infrastruktúráján keresztül.

A fájlcserélő hálózatok, például a BitTorrent, ahol a felhasználók közvetlenül megosztják tartalmaikat egymással, továbbra is népszerűek. Emellett a P2P technológia hasznos az olyan területeken is, mint a blokklánc (pl.: Bitcoin és más kriptovaluták), ahol az elosztott hálózatoknak alapvető szerepük van a tranzakciók validálásában és az adatok tárolásában. A decentralizált adatmegosztás jelentősége, hogy ha bármelyik peer kiesik, ahonnan az adatra számítunk, hatalmas mennyiségben léphet a helyére egy másik, ami ugyanúgy képes a kérést kiszolgálni.

Az IoT (Internet of Things) környezetben is használhatják a P2P hálózatokat az egymás közötti kommunikációra és adatcserére anélkül, hogy központi infrastruktúrára lenne szükség. Ez gyorsítja a kommunikációt. 

A P2P hálózatok számos területen fontos szerepet játszanak az internetes tevékenységekben. Bár néhány éve lehetett úgy érezni, hogy a központi szolgáltatások és a felhőalapú megoldások elnyomják a P2P hálózatokat, azonban továbbra is életképes és fontos technológiai megoldások maradtak. A mi javaslatunk, hogy ahol a használatuk előnyt jelent, ott be lehet építeni a hagyományos szerver alapú alkalmazásokban is, egyfajta hibrid megoldásként.

Igaz, nekünk a kommunikáció ezen részével nem sok dolgunk akad majd.

2024.01.29.

Kérdése van? Hivjon minket bizalommal!

A nap 24 órájában elérhetőek vagyunk, hogy válaszoljunk kérdéseire és tanácsot adjunk szolgáltatásainkhoz.

+36 20 340 3333

Elérhetőségeink

ZeroTime Services
2013 Pomáz, Mikszáth Kálmán utca 36/4
[email protected]
Adószám: 23386031-2-13
B.sz.: 11600006-00000000-48694782
EU Adószám: HU23386031
Cégjegyzék szám: 13-09-147733

Hibabejelentés

E-mail: [email protected]
Web: Hibajegy nyitása
Telefon: +36 20 340 3333

Adatközpont

Szervereink a Drávanet adatközpontjaiban kerültek elhelyezésre.
Adatkezelés adatvédelmi nyilvántartásba vételhez használható címek:
Budapest 1132, Victor Hugo utca 18-22.
Budapest 1138, Váci út 188.