Mi a szerver - a mesterséges intelligencia szerint?

Vannak az életben olyan axiómák, amikre ritkán próbálunk meg válaszolni. Nem szoktunk gyakran elmerengeni azon, hogy vajon mit jelent az idő, egy meg egy az miért kettő, vagy hogy miért mindig a mellettünk lévő sor megy gyorsabban a bevásárlóközpontban. Szerverhoszting cégként ritkán kell megmagyaráznunk, mi a szerver. Akik ajánlatot kérnek tőlünk, általában már tisztában vannak ezzel.

A Google keresésekben a „mi az a szerver?” kifejezésre olyan kevés találatot kapunk, hogy trendek ki sem mutathatóak e tekintetben. Nem véletlenül: a jövőben a felhasználók az ilyen kérdésekkel inkább a ChatGPT-hez vagy más MI-hez fordulnak majd. Miért a felhasználók ássák ki a hiteles információt különféle nyelveken írt céges blogokból, ha megteszi helyettünk a mesterséges intelligencia, nem igaz?

Mi is rákerestünk „mi az a szerver” kérdésre a Google-ben, és arra a megállapításra jutottunk, hogy az erről szóló anyagok nem mindig jól célozták meg a célcsoportot. Akinek fel kell tenni ezt a kérdést, ritkán szeretne többszörösen összetett mondatokat olvasni, amikben a protokoll, a skálázás, routing és egyéb kifejezések vannak. Egyúttal az olyan általános mondatok is zavaróak, amik szerint a szerver feladatokat végez el.

„Én is feladatokat végzek el, mégsem vagyok szerver” – gondolhatjuk.

Úgyhogy megnéztük, mit gondol ugyanerről a ChatGPT.

Feltettük a "mi az a szerver?" kérdést a GPT 3.5-nek is, és a válasz egészen kiegyensúlyozott volt, legalábbis ami a közérthetőséget illeti:

Egy szerver egy olyan számítógép vagy szoftver, amely szolgáltatást nyújt más eszközöknek, például más számítógépeknek vagy eszközöknek, azáltal, hogy válaszol a kéréseikre vagy szolgáltatásokat biztosít számukra a hálózaton keresztül. A szerverek különféle feladatokat láthatnak el, például weboldalak tárolása és kiszolgálása (web szerverek), e-mailek továbbítása (e-mail szerverek), fájlok megosztása (fájlszerverek), adatbázisok kezelése (adatbázis szerverek) és sok más.

Mit is mondhatnánk erre? Kérhetjük péládul azt, hogy „egyszerűbben fogalmazd meg” (annak ellenére, hogy egyébként közérthetőre sikerült a definíció).

Egy szerver olyan "kiszolgáló", amely más eszközöknek (például számítógépeknek vagy telefonoknak) nyújt szolgáltatásokat. Képzelheted úgy, mint egyfajta "információs központ", amely fogadja és kiszolgálja azokat a kéréseket, amelyeket más eszközök küldenek neki a hálózaton keresztül. Például egy weboldal szervere tárolja és küldi ki az internetes oldalakat, amikor valaki hozzájuk kapcsolódik egy böngészővel.

De itt nem álltunk meg. Újra és újra megkértük az GPT-t, hogy egyszerűbben fogalmazzon. Egy ponton az MI átváltott hasonlatok használatára.

Kényelmes üzlethez hasonlította a szervert, ahol vásárolhatunk, egy tanácsadóhoz, információs központhoz, nagyfőnökhöz, kérdezősködő gyerekhez.

Miután vagy hússzor ismételtük számára, "egyszerűbben", végül ezt válaszolta, és ennél is maradt:

Egy szerver olyan, mint egy kérdésekre válaszoló varázsló.

Innentől kezdve maradt is a varázsló hasonlatnál. 

Így a kérdésre, mi is a szerver, íme a végletekig letisztult válasz, az internetes tartalmakat feldolgozó gépi modul szerint:

varázsló.

Csak akkor tudnám, hogy mi, a varázslót működtető emberek, kik is vagyunk pontosan.

Ha varázslók mesterétől szeretne szerverszolgáltatást kérni, keressen minket az oldal alján látható elérhetőségeinken.

2024.01.26.

Kérdése van? Hivjon minket bizalommal!

A nap 24 órájában elérhetőek vagyunk, hogy válaszoljunk kérdéseire és tanácsot adjunk szolgáltatásainkhoz.

+36 20 340 3333

Elérhetőségeink

ZeroTime Services
2013 Pomáz, Mikszáth Kálmán utca 36/4
[email protected]
Adószám: 23386031-2-13
B.sz.: 11600006-00000000-48694782
EU Adószám: HU23386031
Cégjegyzék szám: 13-09-147733

Hibabejelentés

E-mail: [email protected]
Web: Hibajegy nyitása
Telefon: +36 20 340 3333

Adatközpont

Szervereink a Drávanet adatközpontjaiban kerültek elhelyezésre.
Adatkezelés adatvédelmi nyilvántartásba vételhez használható címek:
Budapest 1132, Victor Hugo utca 18-22.
Budapest 1138, Váci út 188.