Mi történik, ha elfogy a szerverem alól az erőforrás?

Sajnos gyakran előfordul kis cégekkel, különösen ha nem dolgozik rendszergazda a vállalkozásnak, hogy fennakadás lesz a napi működésben az informatikai infrastruktúra kimaradása miatt. Lássuk, milyen erőforrások fogyhatnak el a cégünk számára, és melyik milyen következménnyel jár.

Tárhely

Talán a kis cégeknél a leggyakoribb, mégis drámai eredménnyel járó probléma, hogy betelik az igényelt tárhely. Erről nyilván előzetesen sok figyelmeztető emailt kapnak, de sok esetben a weboldalt létrehozó és beállító vállalkozó elhagyja a céget, az adminisztrációs email-cím pedig úgy marad. A figyelmeztetéseket senki nem kapja meg, vagy ha meg is kapja, nem tudja értelmezni.

Pedig ha a tárhely elfogy, az nagy problémát okoz. És a nagy probléma alatt nem azt értjük, hogy például nem tudnak feltölteni új fotót a weboldalra. A céges levelezés szintén ugyanerről a tárhelyről megy – jó esetben –, így aztán egyszerűen nem kapják meg a leveleket a cég alkalmazottjai és vezetői. A megrendeléseket sem. A weboldalon kitöltött kérdőívek eredményét sem. És ami ennél is nagyobb baj: tárhely híján ezeket sokszor sehová sem menti el a rendszer. Soha többé nem tudjuk meg, ki rendelt volna tőlünk valamit, hacsak nem küldik el újra az üzenetüket.

Memória

Mi történik a szerverrel, ha több memóriára lenne szükség, mint amennyi a futó folyamatok számára szükséges? Könnyen kitalálható a laikusok számára is: lesznek olyan folyamatok, amik egyáltalán nem fognak elindulni. Egy szoftver eldönti, mely folyamatokat kell kinyírni, és melyek maradhatnak. Azok az érdeklődők pedig, akik a weboldalunkon, webshopunkon keresztül akarnak elérni minket, gyakran fognak hibára futni. 

Ez megelőzhető azzal, ha szükséges mennyiségű RAM-ot használjuk, vagy eleve annyit igénylünk a VPS-ünkbe, vagyis virtuális szerverünkbe. Ha mégis elfogy ez az erőforrás, utóbbi esetben gyorsan orvosolható a probléma - pár kattintás. Nagyon kellemetlen ilyen egyszerű, könnyen kezelhető és olcsón elhárítható probléma miatt ügyfeleket veszíteni.

Processzor

Ugyanígy alul lehet méretezni a processzort. VPS esetében mi határozzuk meg, hány virtuális magot szeretnénk használni, dedikált szerverben pedig eleve a CPU típusát is meghatározhatjuk. A tárhelyszolgáltatás azonban más: itt egy nagy processzor sok-sok ügyfelet szolgál ki, hiszen jellemzően itt nem nagy számítási igényű weboldalak kiszolgálása történik. A cPanel szerverek szabályozzák, hogy mely felhasználó mennyi erőforrást használhatnak fel, és előfordulhat, hogy 508 vagy 503-as hibával válaszol a rendszer a minket elérni próbáló ügyfelek számára.

Összességében elmondható, hogy érdemes megtervezni, hogy az általunk generált forgalom és számítási kapacitás milyen virtuális vagy dedikált szerver üzemeltetését teszi szükségessé. A tárhely méretét pedig nem kell túlbecsülni, de nagyon fontos rendszeren ellenőrizni és ügyelni arra, hogy egy olyan email-címre kapjuk a rendszerüzeneteket, amit olvasunk.

2024.02.07.

Kérdése van? Hivjon minket bizalommal!

A nap 24 órájában elérhetőek vagyunk, hogy válaszoljunk kérdéseire és tanácsot adjunk szolgáltatásainkhoz.

+36 20 340 3333

Elérhetőségeink

ZeroTime Services
2013 Pomáz, Mikszáth Kálmán utca 36/4
[email protected]
Adószám: 23386031-2-13
B.sz.: 11600006-00000000-48694782
EU Adószám: HU23386031
Cégjegyzék szám: 13-09-147733

Hibabejelentés

E-mail: [email protected]
Web: Hibajegy nyitása
Telefon: +36 20 340 3333

Adatközpont

Szervereink a Drávanet adatközpontjaiban kerültek elhelyezésre.
Adatkezelés adatvédelmi nyilvántartásba vételhez használható címek:
Budapest 1132, Victor Hugo utca 18-22.
Budapest 1138, Váci út 188.