Miért kell tárhely a domain név mellé?

Hogyan lesz a vállalkozásunknak saját weboldala vagy webshopja? Az egész nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk, ráadásul nagyon sok helyen lehet egyszerűsíteni. „Hogyan születik a weboldal?” posztsorozatunkban úgy beszélünk a témáról, hogy bárki megértse, és a tanácsainkat követve mindenki megkímélheti magát a felesleges kiadásoktól.

Ahogy az első részben írtuk, a domain név még csak egy „nyíl”, amivel a címünkre rákereső érdeklődőket egy adott irányba terelhetjük. Ha történetesen egy saját weboldalra vagy webshopra szeretnénk terelni őket, akkor ahhoz még szükség lesz egy szerverre is, vagyis egy folyton bekapcsolt állapotban lévő számítógépre, ami a látogatókat bombázza szövegekkel, képekkel, videókkal.

Ekkor jönnek képbe az olyan szolgáltatók, mint a ZeroTime Services.

Tárhely

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás – mindenki így kezdi – a tárhely bérlés. Ekkor egy szerveren csupán egy meghatározott tárhelyet bérlünk (az, hogy pontosan mekkorát, a havidíjat befolyásolja), az erőforrásokon pedig nagyrészt osztozunk a többiekkel, akik ugyanúgy ott foglalnak helyet. A biztonság természetesen így is biztosítható, vagyis az egy szerveren helyet foglalók nem „látják egymást”, és attól sem kell tartani, hogy valamelyik bérlő kisajátítja magának az erőforrásokat, és a többieknek nem marad elegendő. Ilyenkor ugyanis mi látjuk, mi történik, és az adott bérlőt áttesszük olyan helyre, ahol nem zavarhat másokat.

A tárhelyben az a jó, hogy nem kell hozzá rendszergazdai szakértelem, ez ugyanis jár a csomaghoz: a mi dolgunk, hogy egy megfelelő szoftveren keresztül elérést, beállítási, telepítési lehetőségeket biztosítunk a bérlőnek (cPanel vagy Directadmin), feltelepítjük kérésre a WordPress motort, és egy téma feltelepítése után bárki képes komplex weboldalakat létrehozni bármiféle operációs rendszer feltelepítése vagy karbantartása nélkül. Ha valami meghibásodik, mi javítjuk a lehető legrövidebb időn belül.

A tárhelyünket könnyen átállíthatjuk kevesebbre vagy többre, akár hónapról hónapra változtathatjuk a bérelt csomagot, amire az email postafiókunk növekedésével, vagy esetleg a weboldalunkon keresztül kiszolgált képekkel, videókkal, a webshop termékek növekedésével vagy csökkenésével szükség is lehet. 

VPS

Ugyanilyen rugalmasságot biztosít a VPS, vagyis a virtuális szerver bérlés. Itt sem egy dedikált szervert kapunk, hanem egy erős szerver egy részét, de itt már allokálnak részünkre bizonyos erőforrásokat. Megválaszthatjuk, hány virtuális processzormagot szeretnénk használni, hány GB memóriát használnánk, mekkora legyen az SSD háttértár területe, a szervert pedig ez alapján konfigurálják. Ahogy a tárhelynél, itt is igaz, hogy egyetlen gombnyomásra allokálhatunk több erőforrást magunknak, csak épp itt sokkal több lehetőségünk van, és egy egészen komoly virtuális szervert is össze tudunk állítani, ha időközben akkorára nő az üzletünk.

„Majd ráérünk azzal foglalkozni, amikor…” – ezt a mondatot el kell felejteni. Ez pontosan az a hozzáállás, amitől nagyon sok ügyfél feje fájdul meg a későbbiekben. Egy kezdő vállalkozás számára ugyanis fontos, hogy tudja „kicsiben kezdeni”, de ha szükség van rá, rugalmasan tudja felépíteni magát ugyanott, és ne kelljen a költözés nyűgét magára venni akkor, amikor már egy napi leállás is jelentős bevételkiesést jelent. Nem beszélve a vásárlók bizalmáról.

Egy VPS esetében már beszélhetünk saját operációs rendszerről, futhat saját tűzfal vagy más szoftver, olyan is, ami túlmutat a szerverkezelő panelek (cPanel és Directadmin) lehetőségein. 

Dedikált szerverek

A csúcsot a dedikált szerverek, és a co-location hosting jelenti, amikor az adott szolgáltató szervereit több telephelyen osztjuk szét, hogy ezáltal még nagyobb üzembiztonságot érjünk el. Ezeket lehet úgy méretezni, hogy ha az egyik telephely kiesik – erre mondjuk eleve nagyon kicsi az esély a redundáns betáplálási és hálózati megoldások, valamint a szünetmentes és a dízelaggregátorok miatt –, a másik teljes mértékben át tudja venni a kieső „oldal” munkáját.

Felvetődött korábban, miszerint a keresőmotorok hátrébb sorolnak olyan oldalakat, amik osztott tárhelyről működnek. Mint kiderült, erre nincs bizonyíték, azonban a jellemzően nagyon olcsó tárhelyszolgáltatások egyben azt is jelentik, hogy az oldal elérése lassú – ez pedig okozhatja azt, hogy a keresők nem jelenítik meg. Az osztott szerverek tekintetében az egyetlen probléma az lehet, amikor az egyik „szomszédunk” miatt kitiltanak egy IP címet vagy tartományt valamely szolgáltatásból (ban). Erre megoldás lehet a fix IP cím választása, ami mind a tárhelyhez, mind a VPS-hez elérhető.

Aki minket választ, megkapja a minőségi szervereket gyors tárhelyekkel, kiemelkedő rendelkezésre állást az alkalmazott redundáns rendszerek, hűtés és áramfejlesztőknek köszönhetően, a BIX-hez kapcsolódó, valamint a telephelyeinket összekötő optikai kapcsolat miatt rendkívüli gyorsaságot. Tapasztalatunk pedig kiemelkedő, hiszen olyan szolgáltatóknak biztosítottuk az online elérést, mint a Szallas.hu, a Dumaszínház, vagy a Central Médiacsoport.

2023.02.16.

Kérdése van? Hivjon minket bizalommal!

A nap 24 órájában elérhetőek vagyunk, hogy válaszoljunk kérdéseire és tanácsot adjunk szolgáltatásainkhoz.

+36 20 340 3333

Elérhetőségeink

ZeroTime Services
2013 Pomáz, Mikszáth Kálmán utca 36/4
[email protected]
Adószám: 23386031-2-13
B.sz.: 11600006-00000000-48694782
EU Adószám: HU23386031
Cégjegyzék szám: 13-09-147733

Hibabejelentés

E-mail: [email protected]
Web: Hibajegy nyitása
Telefon: +36 20 340 3333

Adatközpont

Szervereink a Drávanet adatközpontjaiban kerültek elhelyezésre.
Adatkezelés adatvédelmi nyilvántartásba vételhez használható címek:
Budapest 1132, Victor Hugo utca 18-22.
Budapest 1138, Váci út 188.