Mikor válassz VPS-t tárhely helyett?

A VPS (Virtual Private Server) a tárhely és a dedikált szerver közötti átmeneti megoldás. A saját virtuális szerverünk csak részben különül el más szerverektől, miközben a biztonság mégis maximális marad. A VPS konfigurálása ugyanúgy történik, mint egy saját szerver esetében, azonban az erőforrások hozzáadása egy kattintással megoldható, és nincs szükség fizikai alkatrészcserére.

Sokan gondolják, hogy aki egy weboldalnál többet szeretne, annak szükséges egy ilyen szerver használata. Ez azonban nem így van, a tárhelyen is rengeteg lehetőség elérhető cPanelben, és a telepített WordPress  motor is rengeteg lehetőséget tartogat a bővítményeken keresztül. 

Mivel a VPS esetében a saját operációs rendszerünket, valamint egyéb applikációinkat telepítjük, így természetesen ez esetben a lehetőségek száma már sokkal szélesebb - pont mint egy saját szerver esetében.

Most felsorolunk néhány olyan esetet, alkalmazást, amikhez már VPS szükséges:

1. Nagy teljesítményű adatbázis-alkalmazások, amelyek nagy adatbázisok kezelésére alkalmasak, például Cassandra, Riak vagy Apache HBase.

2. Konténerizációs platformok, például a Docker vagy a Kubernetes, amelyek lehetővé teszik az alkalmazások futtatását elszigetelt környezetben és a folyamatos integráció és szállítás (CI/CD) támogatását.

3. Nagy adatok elemzésére és feldolgozására alkalmas platformok, például a Apache Spark, Apache Flink vagy Apache Kafka, amelyek nagy adatmennyiségek feldolgozására alkalmasak.

4. Titkosítási eszközök, például a GnuPG vagy a OpenSSL, amelyek lehetővé teszik a biztonságos kommunikációt a szerver és a felhasználók között.

5. Egyéni fejlesztett alkalmazások, amelyeket a fejlesztők saját igényeik szerint készítettek, és amelyeket a VPS-n lehet futtatni, amennyiben megfelelően konfigurálják a szerver környezetét.

Összességében a VPS több szakértelmet követel, viszont cserébe több lehetőséget biztosít. Az erőforrásokat egyetlen mozdulattal allokálhatjuk a szerverünknek, így nem kell alkatrészcserével bajlódnunk, és nem történik leállás sem emiatt. Viszont a havidíjon felül - ami egyébként alacsony összegről indul, és a konfiguráció befolyásolja az árat -, meg kell vásárolni az operációs rendszert is, amin keresztül a weboldalunkat, webshopunkat vagy applikációinkat futtatjuk.

2024.02.02.

Kérdése van? Hivjon minket bizalommal!

A nap 24 órájában elérhetőek vagyunk, hogy válaszoljunk kérdéseire és tanácsot adjunk szolgáltatásainkhoz.

+36 20 340 3333

Elérhetőségeink

ZeroTime Services
2013 Pomáz, Mikszáth Kálmán utca 36/4
[email protected]
Adószám: 23386031-2-13
B.sz.: 11600006-00000000-48694782
EU Adószám: HU23386031
Cégjegyzék szám: 13-09-147733

Hibabejelentés

E-mail: [email protected]
Web: Hibajegy nyitása
Telefon: +36 20 340 3333

Adatközpont

Szervereink a Drávanet adatközpontjaiban kerültek elhelyezésre.
Adatkezelés adatvédelmi nyilvántartásba vételhez használható címek:
Budapest 1132, Victor Hugo utca 18-22.
Budapest 1138, Váci út 188.