Teljesítményoptimalizálás: Hogyan gyorsítsa fel weboldalát? 

A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás mára már mindennapos fogalom mindenki számára, aki weboldalt hoz létre saját cégének. Az is világos, hogy egy weboldalnak érdemes gyorsnak lenni, különben a felhasználók elunják a betöltést, és inkább a konkurenciához mennek. De vajon vannak-e egyszerű trükkök, amikkel megoldható a weboldal gyorsítása? Adunk néhány tippet.

A felhasználók az internetes elérés sebességének növekedésével egyidőben elvárják, hogy egy weboldalra ne kelljen várni egyáltalán.

Ha egy oldal öt-tíz másodpercig nem töltődik be, az ma nagyjából olyan, mintha nem is létezne.

Az Amazon egy híres kísérlete még 2006 előttről: vajon mennyit számít, ha egy oldal 100 ms-mal gyorsabban tölt be? Mérhető-e a különbség a bevételben? A válasz az, hogy abszolút: 100 ms teljesítménycsökkenés 1% bevételkiesést jelent. Ez az Amazon esetében éves szinten ma 5,2 milliárd dollár lenne.

2006 óta pedig még kiélezettebb lett a verseny, hiszen egyre gyorsabb oldalak működnek, és egy vásárlásnál egyáltalán nem mindegy, hogy azt mondja a vevő, hogy „na még van fél percem erre az egészre, aztán inkább abbahagyom” vagy azt érzi, hogy „mint a kés a vajon”, elvégezte, amit akart.

A Google a Largest Contentful Paint elnevezésű módszer alapján mér. Az LCP érték azt mutatja meg, mennyi időbe telik a weboldalunk számára, hogy megjelenítse a felhasználó számára a legnagyobb és legfontosabb tartalmat a képernyőn, teljes és interakcióra kész állapotban. Azt jelzi, hogy mennyi ideig tart, míg a látogató látható és értelmezhető tartalomhoz jut. Ha ez 2,5 másodperc alatt van, az jónak számít. 4 másodperc felett kifejezetten rossz az oldalunk LCP értéke.

(Tipp: Ha szeretnénk látni, esetünkben mekkora ez az érték, keressünk egy ingyenes SEO Chackert a weben, írjuk be az oldalunk címét, és az eredményben keressük ki az LCP értéket.)

Az alábbi módszerekkel pedig gyorsan le tudjuk csökkenteni az oldalunk betöltési idejét:

TTFB (Time to first byte)

A TTFB az az időtartam, ami a felhasználó HTTP-kérésétől az oldal első bájtjának letöltéséig tart. Ez az érték nem kizárólag a weboldal felépítésétől függ, hanem nagyrészt a szolgáltatótól is: ha olyan szerverről szolgálják ki a kérést, ami jó minőségű, gyors és megfelelő interneteléréssel rendelkezik (tehát a szoftver és az infrastruktúra is megfelelő), akkor a TTFB érték alacsonyabb. Ezért is fontos, hogy megbízható szolgáltatónál legyen a weboldalunk, hiszen a TTFB sok esetben a betöltési idő nagy részéért felelős.

HTML compression

Nem meglepő módon a tömörítés csodákat tesz: lecsökkenti az oldal méretét, így a fogadó oldal böngészőjének kevesebb adatot kell letölteni ugyanazért a tartalomért. A HTML tömörítés egyszerű és gyors megoldás, valamint teljesen veszteségmentes.

Képtömörítés

Itt már akadhat némi veszteség, de talán található jó kompromisszum. Ha elővesszük a telefonunkat, és elkezdjük betölteni az általunk készített képeket, nagy valószínűséggel 5-8 megabájtos fájlokat nézegetünk majd. Ha nyitunk egy böngészőt, és rámegyünk egy weboldalra, a legnagyobb kép, amivel találkozunk, jó esetben 100-200 kilobájtos. Hogy miért? Pont azért, hogy egy viszonylag nagy főoldal 10-20 képpel képes legyen 2-3 másodperc alatt betölteni. Nem mindegy az sem, milyen tömörítést használunk, még jpg-ből is akad elég sokféle.

JavaScript és CSS

Érdemes csak azokat a JavaSript és CSS kódokat meghagyni az oldalon, amire feltétlenül szükség van. Miután elkészül egy oldal, a megrendelő ritkán látja, hogy a fejlesztés során esetleg sok olyan megoldás született, aminek végül az ügyfelek isszák meg a levét (az ő gépük teljesítménye bánja a felesleges kódok futtatását). Ettől lassul az oldalunk.

Cache vagy gyorsítótár

A gyorsítótár használata lehetővé teszi, hogy az oldal tartalma gyorsabban betöltődjön, mivel a böngészők eltárolják a korábban látogatott adatokat. A visszatérő látogatók számára nem kell mindent újra betölteni (ez ugyanúgy vonatkozik a JavaScript és CSS elemekre is).

Frissítések

Egy weboldal esetében számos dolgot kell rendszeresen frissíteni ahhoz, hogy biztonságos és gyors maradjon (vagy még a korábbinál is gyorsabb legyen). Minden frissítés előtt érdemes biztonsági mentést készíteni.

Ha például elavult PHP verzió fut a tárhelyünk mögött, akkor nem csak kevésbé biztonságos, de lassabb is lesz az oldalunk. Kérhetjük a szolgáltatót, hogy frissítse a PHP-t, különösen a 7.4 alatti PHP verziók esetében.

Frissítenünk kell a WordPresst/Joomlát is (ilyen oldalak esetében), ezen felül frissítenünk kell rendszeresen a letöltött sablonunkat, valamint minden egyes plugint külön-külön. Természetesen beállíthatjuk az automatikus frissítést is, ekkor érdemes automatikus mentéseket is készíteni.

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy a Google rangsorolás miatt írjuk ezeket a tippeket: nem teljesen. A Google valóban méri a mai napig az oldalak betöltésének idejét, de más sokkal kifinomultabban rangsorol ez alapján, hiszen rengeteg nagyon gyors oldal tartalma értékelhetetlen, miközben más, robosztusabb oldalak tartalma hasznos. Mégis, ha az oldalunk sebessége alapvetően elmarad attól, amit el lehetne érni, az károsan hathat az üzletünkre. Ne várjuk meg.

2024.01.29.

Kérdése van? Hivjon minket bizalommal!

A nap 24 órájában elérhetőek vagyunk, hogy válaszoljunk kérdéseire és tanácsot adjunk szolgáltatásainkhoz.

+36 20 340 3333

Elérhetőségeink

ZeroTime Services
2013 Pomáz, Mikszáth Kálmán utca 36/4
[email protected]
Adószám: 23386031-2-13
B.sz.: 11600006-00000000-48694782
EU Adószám: HU23386031
Cégjegyzék szám: 13-09-147733

Hibabejelentés

E-mail: [email protected]
Web: Hibajegy nyitása
Telefon: +36 20 340 3333

Adatközpont

Szervereink a Drávanet adatközpontjaiban kerültek elhelyezésre.
Adatkezelés adatvédelmi nyilvántartásba vételhez használható címek:
Budapest 1132, Victor Hugo utca 18-22.
Budapest 1138, Váci út 188.